Turán 2018 Mély, gazdag gyümölcsösséggel és testes struktúrával ajándékoz meg, miközben a Turán szőlőfajta ereje és komplexitása minden kortyban felszínre tör. Egy bor, amely egyre többet ad, ahogy időt kap, és mindig új rétegeket fedezhetünk fel benne.
100% Turán | Száraz vörösbor | 0,75 L
Illatában aszalványok, datolya és fahéj kellemesen édes, fűszeres jegyei keverednek.
Ízében csokoládé, marcipán és érett áfonya adják meg a bor mélységét és harmóniáját.
100% kézzel művelt szőlőből
Borkészítés: kézi szüret, kézi csömöszölés, nyíltkádas erjesztés, majd 2–2,5 éves új tölgyfahordós érlelés
Alkohol: 13% v/v
Maradék cukor: 0,8 g/l |
Fogyasztási hőmérséklet: 16–18 °C
Ételpárosítás: tökéletes választás vörös húsokhoz, vadételekhez, vagy egy ínycsiklandó, füstölt sajtokkal tálalt vacsorához.
Borvidék: Eger
"ATurán története: A Turán szőlőfajta Egerben, 1965-ben került nemesítésre, és azóta a borászat egyik titkos kincsévé vált. A cél az volt, hogy több helyi és nemes szőlőfajtát keresztezzenek, így létrehozva egy olyan új szőlő és borfajtát, amely könnyebbé teszi a borászkodást, és nem kell különböző bofajtákat összeházasítani a Bikavérhez. A Turán, a Kadarka, Csabagyöngye, Medoc Noir és Teinturier fajták keresztezéséből született, ami gazdag tanninokat és sötét színt eredményezett.
Bár a célzott Bikavér szőlőfajta nem született meg, de a Turán szőlő igazi különlegességgé vált, amely karakteres, gazdag, és kifejezetten harmonikus borokat ad. A szőlőfajta egyedülállóan magas polyfenoltartalommal bír, így a borban jelentkező tanninok bársonyosak, de mégis erőteljesek. A virágos illatok és a sötét, gyümölcsös jegyek kombinációja különlegessé teszi. A Turán azóta is az egyik legismertebb és legelismertebb magyar szőlőfajta, amely a helyi borászat egyik büszkeségére vált."
Demeteer Csaba