Borkínálás: ez is a vendéglátás része!
A bor az ünnepi asztalokon éppen úgy helyet kap, mint az esti kikapcsolódáskor a vacsora mellett. A fajta megválasztása mellett az sem elhanyagolható azonban, hogy miként kínáljuk az értékes nedűt. Ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor a borfogyasztás teljesebb élményt kínál majd.
Nem mindegy a hőmérséklet!
A borkínálással összefüggésben elsőként az ital hőmérsékletét érdemes megemlíteni. Attól függően célszerű ezt megválasztani, hogy milyen italt kínálunk, hogyan teljesedik ki leginkább a benne levő íz és aroma. Erről rendszerint találhatunk tájékoztatást a palackon. Alapvetően érdemes tudni, hogy a vörösboroknál 16-18 fok az ideális, a fehérborok és a rosék esetében ez 8 és 10 fok között alakul. A pezsgőket ezeknél jóval hidegebben töltjük a poharakba, méghozzá 6-8 fokon. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor már sokat tehetünk az ízvilág tökéletes kiteljesedésnek érdekében. A vörösboroknak elegendő szobahőmérséklet után körülbelül félóra a hűtőben és már mehet is az asztalra.
Milyen pohárba?
Ez a másik lényeges kérdés. Nem véletlen, hogy a borospohár kelyhe tulipánalakú. Ez azt a célt szolgálja, hogy az öblös része megtámogassa az illatanyagok felszabadulását. A szájrész, ami szűkebb, biztosítja, hogy ezek az anyagok koncentrálódjanak. A borkóstolás során az sem elhanyagolható, hogy hol fogjuk meg azt a poharat. A szárnak köszönhetően maga a kehely tiszta marad, ráadásul nem is fogjuk felmelegíteni a benne levő nedűt a kezünkkel. Bármekkora is a buli, soha ne töltsük tele a poharat, mindössze harmadáig, így a dolog eleganciája is megmarad. Vendéglátóként a mennyiséget nem mindig egyszerű belőni. Ez attól is függ, milyen stílusban képzeljük el az alkalmat. Ha hagyományos fogyasztásról van szó, akkor egy palack 6 fő részére elegendő. Amennyiben többféle bort is kóstoltatni fogunk, akkor fajtánként 50 ml elegendő egy főnek, tehát egy palackból 14 fő kóstolhat. Ha nagyobb poharakat választunk, akkor 4 fő számára elég egy palacknyi bor. Bőven van tehát mire figyelni, de ne feledkezzünk meg a választani kívánt italok minőségéről sem, ez ugyanis sokkal fontosabb, mint a mennyiségi fogyasztás.