Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

RÓLUNK

A tradíció az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor üknagyapa a szőlőtermelésnek és a borkészítésnek szentelte életét. A családi gazdaság ekkor még 1 hold szőlőn gazdálkodott az Eger melletti Mész hegyen.

A kapcsolat a Kőlyuk pincesorral, ahol a mai borászat működik az I. világháború előtti időszakra tehető, mikor  üknagyapa, saját kézzel pincét vágott ezen a területen, amely pince a mai napig megtalálható a pincesoron. Ez a pince történelmi jelentőségű is egyben, hiszen a család a II. Világháborút itt vészelte át sértetlenül.

A család a mai napig itt készíti borait a mára már 110 méter hosszúan az Eger déli részén fekvő Kőlyuktető alatt húzódó pincében, ami 2001-ben „Az Eger legszebb pincészete” díjat is elnyerte.

Ma 7,5 ha-on gazdálkodunk a Eger határában. Az Eged-Hegy kékfrankost, a Merengő cabernet franc-t, még a Nagyaszó dűlőben Hárslevelűt, Menoire-t és Turánt. Évente 80 ezer palack bort készítünk. A gazdaság teljes mértékben kézi szőlőművelésen alapszik.

A borászat az elmúlt években elkezdte előbb a natúr, majd a későbbiekben a bio termelésre való átállást. A hagyományos módszerek alkalmazása mellett modern, fenntartható borászatot építünk a minőség iránti maximális elkötelezettséggel.

Tovább a webshopra

 

DEMETER CSABA (1973. MÁRCIUS 14., HALAK)

Az Év Fiatal magyar borásza 2010 Az Év Egri Bortermelője 2014

1996-ban, „nagy hibát” követett el édesapám! Rám bízta a pince vezetését. Azonnal mindent megváltoztattam amit 100 éven keresztül csináltunk. Modern módon kezdtem szőlőt művelni, bort készíteni. Fél évig nem szólt hozzám, mikor meglátta, hogy kidobtam a régi penészes fahordóit, kidobtam a régi prést. Nekem ugyan nem mondja, de a barátainak ma már azt meséli, hogy igazam volt, sokkal jobbak a boraink és büszke rám…
Borász technikusként végeztem Budafokon, de már gyerek koromtól dolgozok a család szőlőjében, pincéjében. 1996-tól vezetem a pincét és készítem borait a mai napig.

Az első palackos borunk 1999 évjárat volt. Azóta eltelt egy kis idő és az akkor „lázadó borász”-ként ismert Demeter Csaba sokat szelídült az évek alatt. Ami viszont az első pillanat óta nem változott, az a megújulásra való hajlamom, a kísérletező kedvem és a tökéletesre való törekvéseim. 

 

 

Társadalmi felelősségvállalás

Az egészséges környezet iránti folyamatos vágy vezet oda, hogy a borászat elindult a biogazdálkodás felé vezető úton. „Tudom, hogy nem lesz egyszerű, időbe telik majd az átállás, de kitartó vagyok, mert tudom, hogy ez a helyes út és hiszek magamban és a boraimban”

  • Folyamatosan állunk át a bio szőlőművelésre és borkészítésre
  • Visszavesszük a hasznát borospalackjainkat és újra felhasználjuk azokat
  • Újrahasznosított papírból készülnek a boroscímkéink és kiadványaink
  • Mennyiségi kedvezménnyel jutalmazzuk, mikor valaki 18 palack bort vásárol egyszerre igy csökkentve a fuvarozás általi környezeti terhelést
  • Biológiailag lebomló tisztítószereket használunk ahol csak lehetséges
  • Külön gyűjtjük a környezetet terhelő melléktermékeket pl. borseprő
  • Energiatakarékos gépeket, izzókat, stb. használunk