Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HORDÓBAN A BOR!

HORDÓBAN A BOR!

Mitől függ, hogy egy bor meddig marad hordóban és milyen hordóban?

A hordós érlelés alatt folyamatosan kóstolunk. Ha úgy érezzük, hogy a bor elérte a megfelelő fejlettségi szintet, a fajtaborokat dűlők alapján szelektáljuk. A házasításokat úgy csináljuk, hogy miután végigkóstoltuk az összes tételt egy évjáratból eldöntjük, hogy melyik bor melyik házasításba legyen használva. Harmóniát keresünk és azt a bizonyos stílust, amit szeretnénk a fogyasztóknak megmutatni. Ez a Demeter stílus.

Az pedig, hogy XY, vagy Bikavér készül, egyrészt függ attól, hány mázsára korlátoztuk a hektáronkénti termésmennyiséget, milyen dűlőben termett a szőlő, milyen hordóban érleltük és meddig. Ha első töltésű a hordó, az aroma – és illatanyagok gazdagítják a bort.

Az ászokhordóink 25 hektoliterestől 134 hektoliteresek, ezekben készülnek a fehérek, a rozé a siller és az alap vörösborok. Ezeket a hordókat használjuk házasításra is (amikor a kishordókból előzetes kóstolás és házasítás után összefejtjük a bort). A kis tölgyfahordók 3-5 hektoliteresek főleg magyar kádárok munkáit dicsérik, de vannak francia hordóink is. Ezek mind közepes pörkölésű hordók, amiket 4-5 évig használunk, majd eladjuk őket, mert akkor már nem oldódik be annyi illat- és íz anyag, amire szükségünk van. 

A hordós érlelés időtartama függ a bor minőségétől: a nagytestű komoly, hosszú érlelésre szánt borokat 2-3 évig tartjuk közepes pörkölésű kis tölgyfahordókban. A könnyebb gyümölcsös borok körülbelül 6 hónapig vannak nagy ászokhordóban. Ezeknél a boroknál nem célunk kialakítani komolyabb hordókaraktert.