Még „Pista” bácsi, IV. Béla idejében….
(Demeter Csaba egri borász cikke)
Az egri bortermelők ősidők óta házasított vörösborokat készítettek, bárhogy is hívták azt annak idején, kevertnek, vagy vegyes vörösnek!
A kérdés, mi volt az oka, hogy elkezdték a fajtákat összekeverni?
Miért nem önállóan Kadarkát vagy Fekete Gohért ittak?
Kiválóak lehettek önállóan is!
A titok Eger időjárásában rejlik!
Hazánkban a kontinentális klíma a meghatározó. Ebből fakadóan, minden évben más időben jön a tavasz, máskor indul a nyár, ami néha forró, néha meg kifejezetten hűvös, az eső meg vagy állandóan szakad, vagy szárazság van. Ennek köszönhetően, minden évben máskor indul a szőlőben is a nedvkeringés, a rügyfakadás, a virágzás és a végén más időben jön el a szüret ideje is.
Mivel minden szőlőfajta különböző időben éled, kezdi el nevelni gyümölcsét, máskor van az igényük a nedvességre, a melegre, így egyik évben az egyiknek, a másik évben a másiknak kedvez az időjárás és tudja a szőlőfürtjét tökéletesen beérlelni.
Hogyan fordította mind ezt a szélsőséget „Pista” bácsi szőlő - bortermelő a maga hasznára IV. Béla idejében?
Azt látta, hogy az egyik évben a Kadarka jól beérett, a másikban túl savas lett, de gyönyörű volt az illata. A Fekete Gohér színe egyik évben mint a tinta, a másikban épphogy csak piros, viszont finom lágy az íze. A Fekete Muskotály egyik évben árad a virágillattól, a másikban semmi illata, de mély a színe.
István bácsi gondolt egyet, fogta és összekeverte a fajtákat, vagyis egybe ültette a különböző szőlőket. Szó szerint, egy ilyen, egy olyan szőlőfajta volt leszúrva a földbe egymás mellé.
Így együtt is nevelte őket, egyszerre metszette és azonos időben is szüretelte, így biztosítva az állandó jó minőséget mindenben évben, hisz valamelyik fajta mindig hozta a szép, kellemes illatot, a szép lágy ízt, vagy a mélyvörös színt, ami akkoriban a követelmény lehetett.
Mondhatjuk, már a szőlőben elkészítette Pista bácsi a Bikavért, már csak szüretelni kellett.
A kontinentális klímának köszönhetően, házasítunk Egerben ma is a Bikavért. Bár a szőlőfajták már mások és külön telepítjük őket a dűlőkben, a borokat már a pincében keverjük össze, de a vörösborok házasításának oka sok száz éve ugyan az!
Az évjárat szeszélyeinek kiegyenlítése!
Mikortól is hívjuk ezt a vegyes vörösbort Bikavérnek, és hogy itták-e az egri vitézek a török elleni harc közben, bízzuk a történészekre!
Egyet ma is látunk! A Bikavér Eger múltja, jelene és jövője!
Eger, 2006 Május, 19