Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy egri szőlőművesnek köszönhetjük Magyarország legismertebb bormárkáját!

Egy egri szőlőművesnek köszönhetjük Magyarország legismertebb bormárkáját!

Még „Pista” bácsi, IV. Béla idejében….

(Demeter Csaba egri borász cikke)

Az egri bortermelők ősidők óta házasított vörösborokat készítettek, bárhogy is hívták azt annak idején, kevertnek, vagy vegyes vörösnek!

A kérdés, mi volt az oka, hogy elkezdték a fajtákat összekeverni?

Miért nem önállóan Kadarkát vagy Fekete Gohért ittak?

Kiválóak lehettek önállóan is!

A titok Eger időjárásában rejlik!

Hazánkban a kontinentális klíma a meghatározó. Ebből fakadóan, minden évben más időben jön a tavasz, máskor indul a nyár, ami néha forró, néha meg kifejezetten hűvös, az eső meg vagy állandóan szakad, vagy szárazság van. Ennek köszönhetően, minden évben máskor indul a szőlőben is a nedvkeringés, a rügyfakadás, a virágzás és a végén más időben jön el a szüret ideje is.

Mivel minden szőlőfajta különböző időben éled, kezdi el nevelni gyümölcsét, máskor van az igényük a nedvességre, a melegre, így egyik évben az egyiknek, a másik évben a másiknak kedvez az időjárás és tudja a szőlőfürtjét tökéletesen beérlelni.

Hogyan fordította mind ezt a szélsőséget „Pista” bácsi szőlő - bortermelő a maga hasznára IV. Béla idejében?

Azt látta, hogy az egyik évben a Kadarka jól beérett, a másikban túl savas lett, de gyönyörű volt az illata. A Fekete Gohér színe egyik évben mint a tinta, a másikban épphogy csak piros, viszont finom lágy az íze. A Fekete Muskotály egyik évben árad a virágillattól, a másikban semmi illata, de mély a színe.

István bácsi gondolt egyet, fogta és összekeverte a fajtákat, vagyis egybe ültette a különböző szőlőket. Szó szerint, egy ilyen, egy olyan szőlőfajta volt leszúrva a földbe egymás mellé.

Így együtt is nevelte őket, egyszerre metszette és azonos időben is szüretelte, így biztosítva az állandó jó minőséget mindenben évben, hisz valamelyik fajta mindig hozta a szép, kellemes illatot, a szép lágy ízt, vagy a mélyvörös színt, ami akkoriban a követelmény lehetett.

Mondhatjuk, már a szőlőben elkészítette Pista bácsi a Bikavért, már csak szüretelni kellett.

A kontinentális klímának köszönhetően, házasítunk Egerben ma is a Bikavért. Bár a szőlőfajták már mások és külön telepítjük őket a dűlőkben, a borokat már a pincében keverjük össze, de a vörösborok házasításának oka sok száz éve ugyan az!

Az évjárat szeszélyeinek kiegyenlítése!

Mikortól is hívjuk ezt a vegyes vörösbort Bikavérnek, és hogy itták-e az egri vitézek a török elleni harc közben, bízzuk a történészekre!

Egyet ma is látunk! A Bikavér Eger múltja, jelene és jövője!

Eger, 2006 Május, 19