Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egri Csillag, az Egri Bikavér testvére

Egri Csillag, az Egri Bikavér testvére
Április végén 8.alkalommal került sor az Egri Csillag Weekend-re. Hogy sikerült a rendezvény? Hogy éreztétek magatokat?
D.Cs: Alapvetően jó volt a hangulat és az idő is kedvezett a borfesztiválnak. A vendégek száma is minden évben növekszik, de még rengeteg potenciál van ebben a fesztiválban, amit a következő években próbálunk majd kiaknázni.
Honnan kapta nevét ez a bor?
D.Cs: Jó kérdés! Közös borvidéki gondolkodás eredménye. Ezentúl kapcsolódik egy szép történet is a névhez. Egerben és környékén a kereskedőket és a vándorokat valaha az őrkunyhók fénye vezette, segítette útjukon. Akkoriban terjedt el az a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!

Milyen szabályok érvényesek az Egri Csillagra?
D.Cs: Két fő típusa van: a classic és a superior. Sok szabály van, amit be kell tartani a borászoknak az Egri Csillag készítésénél. A legfontosabbak, hogy classic esetén minimum 3 fajta, superior esetén minimum 4 fajta bort kell összeházasítani. Ezenkívül csak Kárpát- medencei fajtákban lehet gondolkodni és csakis száraz bort lehet készíteni ahhoz, hogy az Egri Csillag nevet megkapja a bor.
Minden borász készít Egri Csillagot?
D.Cs: Bárki készíthet, aki szeretne és aki be tudja tartani a fenti szabályokat.
Hogyan jellemeznéd a saját borodat? Melyik évjárat van most forgalomban a Demeter Borászattól?
D.Cs: 2017-es évjárat került nemrégiben forgalomba. Én a testesebb vonalat képviselem, ezért ez a borom is fahordóban készült. Közepesen testes, sok gyümölcs ízzel és kedves virágillattal.