Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Borok és sajtok: klasszikus párosítás alkalomtól függetlenül

Ha a borfogyasztás kerül szóba, akkor rendszerint előtérbe kerülnek azok a fogások, alapanyagok is, melyeket az értékes nedű mellé szoktunk kínálni. Igen, nem másról van szó, mint a sajtról, ami igazán különleges gasztronómiai élményt ad egy minőségi bor társaságában. De honnan ered e kettő együttes fogyasztásának szokása? Mi alapján válasszunk sajtot borhoz, vagy bort sajthoz? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Ízek, sajtok, borok…

Mint a gasztronómia területén oly sokszor, e területen is a franciáké az érdem. Ők vezették be szokásként azt, hogy a bort, a kenyeret és a sajtot egymással kombinálva fogyasztották. A tapasztalataikra hagyatkozva ismerték fel, milyen kitűnően egészíti ki egymást a sajtban megtalálható zsiradék, a kenyér és persze a borok aromái. Mivel azonban a sajtok igencsak intenzív ízvilágot képviselnek, így akár el is hagyhatjuk azokat, ha kizárólag a bor aromáinak kiteljesedésére fókuszálnánk.

 

Azonos területről származó sajt és bor a befutó párosítás!

Amikor sajtválasztás előtt állsz, akkor érdemes megnézni, honnan származik a kínálni kívánt bor. Ha ugyanis azonos területről származó sajt mellett teszed le a voksod, azzal rendszerint nem lőhetsz mellé. A friss sajtok az üde borokat kívánják, míg az érett, összetett ízvilággal rendelkező sajtok mellé a testes borok javasoltak. Ezeket az egyszerű szabályokat betartva nagyot nem tévedhetsz.

 

A félkemény szinte bármihez jól megy!

A sajt keménysége, fajtája sem mindegy. A félkemény sajtokban az a jó, hogy a vörösbor és a fehérbor kiváló kiegészítője. Az ementáli elsősorban a testes fehérboroknak áll jól, a gomolya pedig a könnyű fehér borokhoz javasolt. Az olyan lágysajtok, mint a fehérpenészes Brie, roséhoz ajánlottak a szakemberek szerint, akik egyébként abban is egyetértenek, hogy a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő füstölt sajtokhoz bátran választhatunk erőteljes, fahordós tónusú borokat.

 

Legyen szó egy baráti borozgatásról, vagy egy romantikus este keretein belül a gasztronómia legjavának végigkóstolásáról, a sajtok és a borok kiváló társításnak bizonyulnak. Bár a kedvelt hidegtálakon a kolbászfélék is jól megférnek, de vannak olyan alkalmak, amikor az ilyen erőteljes ízek helyett inkább vágynánk az ízletes sajtokra és a borkülönlegességek fogyasztására.