Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Magazin

Segíthetsz magadon immunrendszer erősítéssel?

Három aktuális amerikai kutatás a vörösborról és a szőlőmagról
Rövid cikk arról, hogy bármennyire is ismeretlenek egy hétköznapi embernek a vírusok, azért tehet valamit!

(a borász Demeter Csaba tollából)

Egy egri szőlőművesnek köszönhetjük Magyarország legismertebb bormárkáját!

Még „Pista” bácsi, IV. Béla idejében….

(Demeter Csaba egri borász cikke)

Az egri bortermelők ősidők óta házasított vörösborokat készítettek, bárhogy is hívták azt annak idején, kevertnek, vagy vegyes vörösnek!

A kérdés, mi volt az oka, hogy elkezdték a fajtákat összekeverni?

Miért nem önállóan Kadarkát vagy Fekete Gohért ittak?

Kiválóak lehettek önállóan is!

A titok Eger időjárásában rejlik!

Hazánkban a kontinentális klíma a meghatározó. Ebből fakadóan, minden évben más időben jön a tavasz, máskor indul a nyár, ami néha forró, néha meg kifejezetten hűvös, az eső meg vagy állandóan szakad, vagy szárazság van. Ennek köszönhetően, minden évben máskor indul a szőlőben is a nedvkeringés, a rügyfakadás, a virágzás és a végén más időben jön el a szüret ideje is.

Mivel minden szőlőfajta különböző időben éled, kezdi el nevelni gyümölcsét, máskor van az igényük a nedvességre, a melegre, így egyik évben az egyiknek, a másik évben a másiknak kedvez az időjárás és tudja a szőlőfürtjét tökéletesen beérlelni.

Hogyan fordította mind ezt a szélsőséget „Pista” bácsi szőlő - bortermelő a maga hasznára IV. Béla idejében?

Azt látta, hogy az egyik évben a Kadarka jól beérett, a másikban túl savas lett, de gyönyörű volt az illata. A Fekete Gohér színe egyik évben mint a tinta, a másikban épphogy csak piros, viszont finom lágy az íze. A Fekete Muskotály egyik évben árad a virágillattól, a másikban semmi illata, de mély a színe.

István bácsi gondolt egyet, fogta és összekeverte a fajtákat, vagyis egybe ültette a különböző szőlőket. Szó szerint, egy ilyen, egy olyan szőlőfajta volt leszúrva a földbe egymás mellé.

Így együtt is nevelte őket, egyszerre metszette és azonos időben is szüretelte, így biztosítva az állandó jó minőséget mindenben évben, hisz valamelyik fajta mindig hozta a szép, kellemes illatot, a szép lágy ízt, vagy a mélyvörös színt, ami akkoriban a követelmény lehetett.

Mondhatjuk, már a szőlőben elkészítette Pista bácsi a Bikavért, már csak szüretelni kellett.

A kontinentális klímának köszönhetően, házasítunk Egerben ma is a Bikavért. Bár a szőlőfajták már mások és külön telepítjük őket a dűlőkben, a borokat már a pincében keverjük össze, de a vörösborok házasításának oka sok száz éve ugyan az!

Az évjárat szeszélyeinek kiegyenlítése!

Mikortól is hívjuk ezt a vegyes vörösbort Bikavérnek, és hogy itták-e az egri vitézek a török elleni harc közben, bízzuk a történészekre!

Egyet ma is látunk! A Bikavér Eger múltja, jelene és jövője!

Eger, 2006 Május, 19

HORDÓBAN A BOR!

Mitől függ, hogy egy bor meddig marad hordóban és milyen hordóban?

A hordós érlelés alatt folyamatosan kóstolunk. Ha úgy érezzük, hogy a bor elérte a megfelelő fejlettségi szintet, a fajtaborokat dűlők alapján szelektáljuk. A házasításokat úgy csináljuk, hogy miután végigkóstoltuk az összes tételt egy évjáratból eldöntjük, hogy melyik bor melyik házasításba legyen használva. Harmóniát keresünk és azt a bizonyos stílust, amit szeretnénk a fogyasztóknak megmutatni. Ez a Demeter stílus.

Az pedig, hogy XY, vagy Bikavér készül, egyrészt függ attól, hány mázsára korlátoztuk a hektáronkénti termésmennyiséget, milyen dűlőben termett a szőlő, milyen hordóban érleltük és meddig. Ha első töltésű a hordó, az aroma – és illatanyagok gazdagítják a bort.

Az ászokhordóink 25 hektoliterestől 134 hektoliteresek, ezekben készülnek a fehérek, a rozé a siller és az alap vörösborok. Ezeket a hordókat használjuk házasításra is (amikor a kishordókból előzetes kóstolás és házasítás után összefejtjük a bort). A kis tölgyfahordók 3-5 hektoliteresek főleg magyar kádárok munkáit dicsérik, de vannak francia hordóink is. Ezek mind közepes pörkölésű hordók, amiket 4-5 évig használunk, majd eladjuk őket, mert akkor már nem oldódik be annyi illat- és íz anyag, amire szükségünk van. 

A hordós érlelés időtartama függ a bor minőségétől: a nagytestű komoly, hosszú érlelésre szánt borokat 2-3 évig tartjuk közepes pörkölésű kis tölgyfahordókban. A könnyebb gyümölcsös borok körülbelül 6 hónapig vannak nagy ászokhordóban. Ezeknél a boroknál nem célunk kialakítani komolyabb hordókaraktert.

A legjobb bor, a sör…?!

A legjobb bor, a sör….szoktad mondani. Furcsa ezt egy borász szájából hallani.

D.Cs: Csak azért tűnik ez  „furcsa” dolognak, mert a többit nem tudják legtöbben. Nekem ez teljesen normális.

Honnan jött Neked a „sörszerelem”?

D.Cs: Prágában voltam nászúton és ott szerelmes lettem….

Ezért van mindkét borbárodban csapolt sör is?

D.Cs: Részben igen! Mindkét borbárban keresik a fogyasztók nemcsak a borokat, hanem a csapolt söröket is és ebből is a legjobb minőség felé mentünk el. A Demeter Borbár Széchenyiben 4 féle cseh kézműves, csapolt sört kínálunk, a Szépasszonyvölgyben pedig kétfélét.

Melyik a kedvenc söröd?

D.Cs: A cseh láger tipus. A kifejezett kedvenc az mindig változik.

Milyen sörkülönlegességet ajánlasz a vendégeknek?

D.Cs: Minden sörünk különlegesnek számít. Ezek még Csehországban is jegyzett és ismert sörök, amiket mi tartunk. Még ami fontos, hogy olyan cseh módszerrel csapolunk, amitől nem fújódik fel a hasunk, sok korsóval meg lehet belőle inni, már aki bírja….

A Demeter borok titka

A borok készítése a metszéssel kezdődik…Amikor bekerül a pincébe a szőlő, akkor már tudjuk, hogy mi lesz a feldolgozás menete. Nálunk kíméletes a bánásmód, hagyjuk a maga útján, folyamatosan figyeljük, nem avatkozunk be az erjedésbe, nem hűtjük, nem fűtjük, kezelőanyagot nem használunk, alacsony kénszinttel dolgozunk, de ez szükséges is.

A friss fehér borok nagyhordóba (25-130 hektós) kerülnek, a testeseket kicsibe (500 liter) tesszük. A rozét azonnal kipréseljük, és nagyhordóba kerül. A siller sokáig feledésben volt, ma már egyre több borász készíti, én is. Jól illik egy borsorba, és egy ételsort is jól kiegészít. A sillert két napig hagyjuk erjesztőkádban, a bogyót és a cefrét együtt, közben oldódik a héj és a bogyó, majd préslejük és nagyhordóba tesszük. A vörösborok munkálatai ugyanígy kezdődnek, tovább, majdnem két hétig marad a szem a borban, addig, amíg a bogyó szinte teljesen kivilágosodik. Ez alatt az idő alatt folyamatosan csömöszölünk: a szemek szinte kiemelkednek a léből, vissza kell nyomkodni egy célszerszámmal, hogy mindig érje a nedvesség. Préseljük és kis, vagy nagyhordóba kerülnek.

Fröccs: ciki vagy menő?

A fröccs, mint ital már az 1800-as években ismert volt. Mindig is voltak olyanok, akik szerint szégyenletes a borhoz szódát adni, de sokan viszont kedvelik. Ki ne emlékezne arra, mikor a nagypapája nyáron a pincénél elkészített egy finom fröccsöt és hatalmas élvezettel legurította azt a nagy melegben?! Ilyen élvezettel tesszük ezt mi is manapság. Azt gondolom trendi ital vált a fröccsből!

Én nagyon kedvelem a fröccsöt, tavasztól őszig azt fogyasztom egy jó Hangából vagy Rozéból. Könnyű, hideg, oltja a szomjamat és nem üt fejbe azonnal a bor. Több mint 50 féle fröccs-fajta létezik, de mi tovább gondoltuk és pár évvel ezelőtt a hölgyek számára több fröccs-koktélt is kikísérleteztünk. Gyümölcsökkel és szörpökkel bolondítottuk meg a fröccsöt….na meg a lányokat.

A Fröccs Terasz minden pénteken a Demeter Borbár Széchenyiben nemcsak fröccsökkel vár. Minden hétre más-más meglepetésekkel készülünk a vendégeknek.

Hanga, a legelső nekem

Honnan kapta a Hanga bor a nevét?

D.Cs: A tavak királynője nekem adta a szent gyermekét Hangát, azzal, hogy én Csaba legyek annak őrizője. Ezért vagyok én az apukája! Erről a gyermekről kapta e nedű a nevét.

Milyen szőlőfajtákból van, mit kell tudni erről a borról?

D.Cs: Két, azaz két fajta bor az összetevője. A fenséges hárslevelű és annak szolgálója az olaszrizling.

Hol kapható?

D.Cs: Betérve valamely egri borbárunkba, ott találod jobbra, s midőn megkóstoltad vala, haza is vihetsz belőle. Vagy felkattintva a telefonod és beüté www.demeterboraszat.hu, megrendeled, mi ezt majdan szent küldetésnek vesszük és szállítjuk neked vala. J

Boldog Születésnapot kívánunk Hanga!

Egri Csillag, az Egri Bikavér testvére

Április végén 8.alkalommal került sor az Egri Csillag Weekend-re. Hogy sikerült a rendezvény? Hogy éreztétek magatokat?
D.Cs: Alapvetően jó volt a hangulat és az idő is kedvezett a borfesztiválnak. A vendégek száma is minden évben növekszik, de még rengeteg potenciál van ebben a fesztiválban, amit a következő években próbálunk majd kiaknázni.
Honnan kapta nevét ez a bor?
D.Cs: Jó kérdés! Közös borvidéki gondolkodás eredménye. Ezentúl kapcsolódik egy szép történet is a névhez. Egerben és környékén a kereskedőket és a vándorokat valaha az őrkunyhók fénye vezette, segítette útjukon. Akkoriban terjedt el az a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!

Milyen szabályok érvényesek az Egri Csillagra?
D.Cs: Két fő típusa van: a classic és a superior. Sok szabály van, amit be kell tartani a borászoknak az Egri Csillag készítésénél. A legfontosabbak, hogy classic esetén minimum 3 fajta, superior esetén minimum 4 fajta bort kell összeházasítani. Ezenkívül csak Kárpát- medencei fajtákban lehet gondolkodni és csakis száraz bort lehet készíteni ahhoz, hogy az Egri Csillag nevet megkapja a bor.
Minden borász készít Egri Csillagot?
D.Cs: Bárki készíthet, aki szeretne és aki be tudja tartani a fenti szabályokat.
Hogyan jellemeznéd a saját borodat? Melyik évjárat van most forgalomban a Demeter Borászattól?
D.Cs: 2017-es évjárat került nemrégiben forgalomba. Én a testesebb vonalat képviselem, ezért ez a borom is fahordóban készült. Közepesen testes, sok gyümölcs ízzel és kedves virágillattal.

Megszűnhet a másnaposság - "Wand" lehet a megoldás

Szeretjük a jó borokat, ám sokan panaszkodnak, hogy fej, illetve gyomorfájást okoznak a szulfitok és a hisztaminok, de allergiát és hangover érzést is gyakran produkálnak, mikor egy csodás este után, „kis piros autók járkálnak az ember fejében”.

David Meadows Michigan-i vegyészmérnök elvileg megtalálta a módját, hogy a kellemes borfogyasztás kellemetlen mellékhatásait csökkentse. A borászok egyelőre szkeptikusak a „Wand” azaz a pálca használatát illetően. Az új innovatív eszköz segítségével kivonható a palackból a szulfit és hisztamin a szabadalmaztatott technológia segítségével. Így az allergiát okozó vegyületek 95 százalékát elnyeli a „Wand” mindössze három perc alatt, majd mellékhatások nélkül élvezhető marad a bor.

Az ár, a márka és a hangulat a legfontosabb

Minden hallgató részére elérhető a borismereti kurzus

A budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak körében végzett felmérése szerint az ár, a márka és a hangulat befolyásolja borválasztásukat. Állítólag nem foglalkoztatja őket a bor ismertsége, évjárata vagy származási helye, ellenben az ital ára, a hangulat és alkalom a szűk keresztmetszet a vásárlás során. Nagyrészt ezt a trendet mutatta a külföldi diákság tekintetében is a felmérés, bár ők azért a nedű ismertségét fontosnak tartották. Érdekes viszont, hogy a jövő értelmiségét nem befolyásolják döntésükben a tesztek, értékelések vagy az ajánlások. Nagyrészt 1000-2000.-Ft között szerzik be a palackozott borokat, csak minden tizedik válaszadó szánt 3000-4000.-Forintot a magasabb minőségért.
Érdekességként kell megemlítenünk azt, hogy az egyetem minden hallgatója részére elérhetővé teszi a középszintű bor és párlatismereti kurzust, ahol megismerkedhetnek a fiatalok a bortrendekkel, szőlőfajtákkal, a borvidékekkel. Megismerhetik az eredetvédelmi rendszereket és a borcímkéken található kifejezéseket, terítéken lesznek a borpárlatok és likőrök is.

A Metropolitan Egyetem részére női borászok több mint harminc borkülönlegességet választottak, majd szakértő zsűri segítségével ebből egy , mégpedig Laposa 4 Hegy, 2016-os Olaszrizlingje lett az intézmény protokollbora.