Nápoly lankáiról érkezett – Hungarikum lehet

A portugál likőrbor

A debreceni és a bihardiószegi ( Románia ) önkormányzat, a környék boros gazdáival karöltve, hamarosan kezdeményezik, a bakator szőlőfajta és bor Hungarikumként történő elismerését.

A bakator egyike a legkiválóbb magyar szőlőfajtáknak, érdekessége, hogy a XVI. században Nápoly lankáiról kerülhetett hazánkba, ezt bizonyítja különben a neve is, mely az olasz bacca d”oro (aranybogyó) kifejezéstől ered. Kitűnő zamatú, hosszú érlelésű fehér bort adó fajta.

Debrecen önkormányzata szőlőbirtokot vásárolt az Érmelléken, ezzel is biztosítva, az egykori szőlőskert fejlődését. Heit Lóránd borász csodával határos módon egy 100-120 éves felhagyott ültetvényből tudott szaporítóanyagot menteni  – melyek genetikailag hordozzák a korábban a filoxéra által elpusztított egyedek értékeit – majd 2013-ban az első oltványokat is elültették. ( Heit szőlőbirtoka ugyan nem minősített biogazdaság, ennek ellenére nem műtrágyáznak, nem permeteznek és nem is gyomirtóznak – a szőlőben sem )

Történelmi ténykényt ismerjük, hogy a bakator volt Széchenyi István kedvenc bora, de Zichy gróf közreműködésével a kínai császár asztalára is eljutott. Sőt, 1870-ben Zichy kijelentette: csak kétféle bor létezik a bakator, és az összes többi.