Bort inni legyen kívül-belül élmény!

Bort inni legyen kívül-belül élmény!
Bort inni legyen kívül-belül élmény!
Régen volt már ilyen! Jól éreztem magam egy borbemutatón.

Vagy csak én változom? A @winelovers szervezésében a Kékfrankos Áprilison vettünk részt, sok borszerelmessel, borásszal és az est szerintem legjobb borával a @Twickel szőlőbirtok Gróf Zichy Bikavérével együtt.

1996 – 2010 között, indultak a mai sikeres boros rendezvényeinek elődei. Az óriási borfesztiválok amik óriási tömegeket mozgattak meg ugyan, de pont emiatt nem tudott igazi, borászat és borszerelmesek közötti személyes kapcsolat épülni. Csak szétlocsoltuk a sok bort és ezek az események a borvacsorákkal együtt, amelyekre általában a feszélyezett hangulat és a „mindenki figyeljen csöndben a borászra, mert „okosakat” mond” stílus volt a jellemző, egyaránt elszemélytelenedtek. Számomra egyik sem volt igazán kielégítő!

Szerencsére érkezett erre válasz és ezeket már én is élvezem! Ahogy láttam, a borivók is!!! Olyan boros rendezvények hódítottak teret maguknak, mint pl. a @Winelovers szervezésében a Kékfrankos Április, vagy a @Borjour szervezésében a jobbnál jobb boros rendezvények. Jellemzőjük, hogy 500 – 2000 ember látogatására készül fel 20-50 borászat általában egy elegáns hotelben, vagy a Borjour-ra, jellemzően egy különleges, néha extrém helyen.

 

Bort inni legyen kívül-belül élmény!Itt már van idő a látogatónak átvenni a szellemiségét a rendezvénynek, van ideje kapcsolatba kerülni a borral, megállni egy pillanatra a borásznál, kicsit megpihenni, kiszakadni a rohanásból, merengeni egy pohár borral a kezedben és egy baráttal az „oldaladon”. Számomra mint borásznak is van így értelme a rendezvénynek és nem csak annyi, hogy hazafelé könnyebb az autóm! Látom az emberek arcát mikor sétálnak az asztalom előtt, látom a rezdüléseiket mikor megkóstolják a borom és van idejük kérdezni, nekem meg van időm válaszolni. Ez így már emberi kapcsolat! Én erre törekszem! Én nem bort készítek, amitől csak be lehet rúgni!
Bort inni legyen kívül-belül élmény!

Találtam egy újabb példaképet! A Gróf Zichy Bikavért. „Tiszta, egyenes, németes” ízek, bohém „franciás” előadásban. A wine-jedikre hagyom a mély leírását, de mint borász aki pár tízezer bor megkóstolásán túl vagyok már, azt mondom minden borszerelmesnek, hogy ez a Bikavér kihagyhatatlan!Bort inni legyen kívül-belül élmény!

Kellemes Május Elsejét mindenkinek!