A Demeter borok titka

szőlő préselés

A borok készítése a metszéssel kezdődik…Amikor bekerül a pincébe a szőlő, akkor már tudjuk, hogy mi lesz a feldolgozás menete. Nálunk kíméletes a bánásmód, hagyjuk a maga útján, folyamatosan figyeljük, nem avatkozunk be az erjedésbe, nem hűtjük, nem fűtjük, kezelőanyagot nem használunk, alacsony kénszinttel dolgozunk, de ez szükséges is.

A friss fehér borok nagyhordóba (25-130 hektós) kerülnek, a testeseket kicsibe (500 liter) tesszük. A rozét azonnal kipréseljük, és nagyhordóba kerül. A siller sokáig feledésben volt, ma már egyre több borász készíti, én is. Jól illik egy borsorba, és egy ételsort is jól kiegészít. A sillert két napig hagyjuk erjesztőkádban, a bogyót és a cefrét együtt, közben oldódik a héj és a bogyó, majd préslejük és nagyhordóba tesszük. A vörösborok munkálatai ugyanígy kezdődnek, tovább, majdnem két hétig marad a szem a borban, addig, amíg a bogyó szinte teljesen kivilágosodik. Ez alatt az idő alatt folyamatosan csömöszölünk: a szemek szinte kiemelkednek a léből, vissza kell nyomkodni egy célszerszámmal, hogy mindig érje a nedvesség. Préseljük és kis, vagy nagyhordóba kerülnek.