Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BORVIDÉK

Birtok az  EGRI BORVIDÉKen

Központ és történelem

Eger a borvidék központja, már 1100-ban első magyar király Szent István püspöki székhely volt, ahol a szőlőtermelés és borkészítés is virágzott.

XII. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a negyvenszeres török túlerőnek. Innen ered a borvidék legfőbb borának a Bikavérnek a históriája. A legendák szerint a Törökök ellen harcoló egri vitézek arcán száján vöröslött a vörösbor színe amiről a muzulmán sereg azt hitte hogy a bikák vérét isszák, azért tudnak a megvadult bikák erejével harcolni ellenük.

FEKVÉS

Az Egri borvidék 5400 hektár szőlő terület a Bükk és a Mátra találkozásánál fekszik.

KLÍMA

Éghajlatára jellemző, hogy viszonylag későn tavaszodik, száraz meleg nyár, hosszú őssz, évenként változó csapadék mennyiséggel.

TALAJ

A hegy- és domboldalakon, főleg miocén korú riolittufán, ezenkívül agyagpalán, agyag-bemosódásos barna erdőtalajok

Szőlőfajtáink és dűlőink

Fehérszőlő

Hárslevelű – Nagyaszó dűlő

Kékszőlő

Kékfrankos -- Eged-hegy dűlő

Cabernet franc – Merengő dűlő

Turán – Nagyaszó dűlő

Menoir – Nagyaszó dűlő