Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bor, ahogy a magyar szereti

A hazai gasztronómia elengedhetetlen részét képezi a borfogyasztás. No, nem minden nap, és nem minden alkalommal. A hétköznap estéket koktélozással vagy borozgatással zárni nem épp a leginkább kifizetődő dolog, pláne, ha a másnapi felkelésről van szó. Ugyanakkor az alkoholos italok fogyasztásának nagyon is helye van életünkben, s ez leginkább az ünnepi események, a hétvégi összejövetelek alkalmával jut szerephez.

 

Bort az ételhez

Nehezen tudunk elképzelni olyan családi ebédet, ahol ne kerülnének az értékes nedűk a poharakba. A borválasztáskor érdemes az asztaltársaság ízlését, az évszakot, és persze a fogásokat szem előtt tartani. A nyáresti grillezésekhez egyaránt jól passzolhat a frissítő, gyümölcsös rozé és a könnyed vörösbor. A születésnapi ünnepléskor a száraz fehérborok éppen úgy előkerülhetnek, mint az édes aszúk a desszertek mellé társítva.

Még mindig sokan vélik úgy, hogy fehér húshoz fehér bor passzol, vörös húsokhoz pedig a vörös bor. Alapvetően van is igazság ebben, de ami inkább lényeges, az a fűszerezés, az étel jellege. Egy markáns ízvilággal elkészített fehérhús mellé is jól passzolhat a vörösbor, sőt, akár a levesekhez is találhatunk friss, gyümölcsös fehérborokat. Főként a krémlevesekhez passzolhatnak ezek.

 

Fókuszban a kulturált borfogyasztás

A magyar embert nem kell megtanítani, hogyan mulasson. Az alkalmi események, a baráti és családi összejövetelek pedig rendszerint alkalmat is kínálnak az önfeledt szórakozáshoz. Ha a ritkán látott rokonok összetalálkoznak, vagy új ismeretségek születnek, akkor mindig jól jön lazításképp egy pohár jó minőségű bor. Oldja a feszültséget, remek beszélgetések indulatnak el mellette, és persze nem utolsó sorban az elfogyasztott ételek ízét is teljesebbé varázsolhatjuk ilyen módon. Arra viszont nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy jóból is megárt a sok. Igaz ez a hétköznapi asztali borokra és a kiváló minőségű nedűkre is.

 

Körítéssel az igazi!

Ahogyan a sörözést is nehezen képzeljük el valamilyen rágcsálnivaló nélkül, úgy a borok mellé is adódnak jól passzoló finomságok. Gyakran hidegtálakat kínálnak a vendégvárók, melyek sajtféléket, kenyérfalatokat, kolbász-és szalámiféléket tartalmaznak. Vannak, akik a magyaros paradicsom-paprika társítást sem hagynák el, mások a lilahagymás zsíros kenyérre esküsznek. A lényeg valahol abban rejlik, hogy megtaláljuk az alkalomhoz, a vendégek ízléséhez passzoló megoldásokat, és ugyanakkor az alkalomnak is megadjuk a méltó színvonalat.