Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

AMBRÓZIA

Betegségből született immunrendszer erősítő!

(A borász Demeter Csaba tollából)

Demeter Csaba Az Ambrózia szőlőmag-szirup megalkotója

Így született a világ első szőlőmag szirupja:

2019 ősszén a feleségem, egy influenza hatására ágynak dőlt. Isteni sugallatra adtam neki szőlőmag őrleményt, hogy eszegesse és gyógyulgasson. Nagyon utálta, irtózatosan rossz íze volt, szerinte egy száraz tapadós piros por. Mivel pont a szüret közepén jártunk, rengeteg finom édes must volt a pincében. Gondoltam egyet, ezt a fanyarkás szőlőmag port összekevertem kékszőlő musttal és C vitaminnal. Így megmaradt az antioxidáns hatása, az édes musttól és C vitamintól finom csipkebogyó lekvárra emlékeztető ízű sűrű lekvár szerű szirup született amit már szívesen eszegetett. Láss csodát a fekvő és izomfájdalmakkal küzdő betegből, második nap reggelére egy munkába induló egészséges szokásosan csodás hölgyet varázsolt a szőlőmag.

Dr. habil. Fritz Péter

Egészségfejlesztő

Ambrózia szőlőmagszirup

Összetétele és egészségre való hatása

Szőlőmag - finomőrlemény

„A technológia jelen állása szerint, a mikroőrlési eljárás eredményeként a szervezet számára szinte teljes mértékben hozzáférhetővé válnak a szőlőmagban és a szőlő gyümölcshéjában található hatóanyagok és antioxidánsok, amelyek fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásában.”

„Általában a szőlőmag mikroőrleményben koncentráltabban található meg minden antioxidáns vegyület. Az őrlemény rutin, kaempferol, kvercetin, rezveratrol, katechin, epicatechin, antocianidok, P1, P2, B1, B2, B3 bőséges tárháza.”

„A nagy felület teszi lehetővé, hogy a benne levő polifenolok megközelítőleg 100 %-osan felszívódnak szervezetben. A szőlőmag őrlemény por állagú, olyan az íze, mint a friss szőlőmagnak. Kicsit kesernyés, de nincs sem savanyú, sem erjedt íze, mivel friss szőlőből készül.”

„Egyes források funkcionális élelmiszerként említik. Funkcionális élelmiszerről akkor beszélünk, ha a szervezetben is kimutatható pozitív hatást fejt ki úgy, hogy általa javul a közérzet, csökken a betegségek kockázata, vagy jobb egészségi állapot érhető el. Ez az élelmiszertípus kizárólag élelmiszer formájában használható fel, kapszulaként és tablettaként nem. Feltétel még, hogy hatása a szokásos beviteli mennyiségnél jelentkezzen.”

„Egyes vizsgálatok szerint közel 2000 féle polifenolt tartalmaz”

„A szőlőmag az öregedés elleni küzdelem vezető tápanyaga, védi és erősíti a kötőszövetet, erős antioxidáns.”

„A szőlőmag mikroőrleménye mell, bőr, tüdő, vastagbél, gyomor és prosztata daganatok esetében is bizonyította aktivitását, bár a jelenség pontos okait a kutatók még nem tudták megállapítani.”

„A szőlőmag őrlemény ajánlott fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, az erős érrendszer kiépítésére, az ízületek védelmére, az anabolizmus serkentésére. A városokban élőknek, a napi 8 órát irodában dolgozóknak ajánlott a stressz ellensúlyozására, a stressz tűrő képesség fokozásához, a szabadgyökök lekötésén keresztül. A szőlőmag őrlemény fogyasztható krónikus ízületi bántalmakra, gyulladás gátló hatása okán, hölgyeknek változókori panaszokra, uraknak prosztatájuk védelmében.”

„A szőlőmag őrlemény bőrre kifejtett pozitív hatása, rugalmassá teszi a bőrt, érvényesül akkor is, ha elfogyasztjuk, mivel stabilizálja a kollagént és az elasztint. A kékszőlő magnak nem csupán belsőleg, hanem külsőleg is nagyon pozitív hatásai vannak, mivel bőrön keresztül is felszívódik és kifejti hatását. Külsőleg alkalmazva a szőlőmag őrlemény keverhető pakolásokba, ránctalanító és kisimító hatása miatt.”

„Időseknek a fogyasztása az érszűkület és az érelmeszesedés megelőzése céljából hasznos. A készítmény ajánlott továbbá keringési problémák megelőzésére, az allergiák tüneteinek enyhítésére illetve a koleszterinszint beállításához egyaránt. Segíthet az ízületek egészségének megtartásában, csökkentheti a gyulladásokat.”

„A szőlőmag belsejében 12-15 százalék az olajtartalom, amely a jó koleszterint növeli, míg a rosszat csökkenti.”

A szőlőmag kivonat jelentősen javította a gyulladásos markereket, a glykémiát és az oxidatív stressz markerét 2-es típusú diabéteszes betegek esetében. Arra következtethetünk, hogy terápiás szerepet tölthet be a kardiovaszkuláris rizikó csökkentésében. (Karr et al. 2009)

A szőlőmag kivonat jelentősen csökkenti a systoles vérnyomást és a pulzust. (Feringa et al. 2011)

Kékszőlőmust

antocianin: színért felelős vegyület

fenol típusú vegyületekben gazdag (maga a kékszőlő), megelőzi a daganatos megbetegedések, a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását

polifenolok: fahéjsav származékok (klorogénsav, koffeinsav, flavonoidok)

flavonoidok: pl. katekin, antioxidánsként hatnak a szervezetre: szabadgyökök kialakulását csökkentik, megelőznek bizonyos daganatos megbetegedéseket, korral járó szembetegségeket, szív-, és érrendszeri megbetegedéseket.

ízesítő anyagok: geraniol és linalool

növeli a „jó” baktériumok számát a bélrendszerben (Singh – Singh, 2018)

Kékszőlőhéj komcentrátum

Tartalmaz kis mennyiségben Melatonint, ami az alvási ciklust irányító hormon. Megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez, emiatt alvászavar ellen is hatásos. Magas antocianin tartalmú koncentrátum. (Nogales-Bueno et al. 2020)

Aszkorbinsav

Az emberi szervezet nem képes előállítani.

Szükséges a kollagén, L-karnitin és egyes neurotranszmitterek szintéziséhez. Részt vesz a fehérje metabolizmusban. Antioxidáns tulajdonságú, az immunrendszer működésében van fontos szerepe. Segíti a vasfelszívódást a növényi alapú élelmiszerekből. (Levine et al. 1999)

Kis magocska, de antioxidáns ereje 20-szor nagyobb, mint az E-vitaminé, és 50-szer nagyobb, mint a C-vitaminé!

Irodalomjegyzék

Castaldo, L. – Narváez, A. – Izzo, L. – Graziani, G. – Gaspari, A. – Minno, G.D. – Ritieni, A. (2019): Red Wine Consumption and Cardiovascular Health. Molecules. 24. 19. DOI: 10.3390/molecules24193626.

Corder, R. - Douthwaite, J.A. - Lees, D.M. -  Khan, N.Q. – Viseu dos Santos, A.C. - Wood, E.G. - Carrier, M.J. (2001): Endothelin-1 synthesis reduced by red wine. Nature. 414. 863-864. p. DOI: 10.1038/414863a

Feringa, HH. – Laskey, DA. – Dickinson, JE. – Coleman, CI. (2011): The effect of grape seed extract on cardiovascular risk markers: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American Dietetic Association. 111. 8. 1173-1181. p. DOI: 10.1016/j.jada.2011.05.015.

Karr, P. – Laight, D. – Rooprai, HK. – Shaw, KM. – Cummings, M. (2009): Effects of grape seed extract in Type 2 diabetic subjects at high caardiovascular risk: a double blind randomized placebo controlled trial examining metabolic markers, vascular tone, inflammation, oxidative stress and insulin sensitivity. Diabetic medicine. 26. 5. 526-531. p. DOI: 10.1111/j.1464-5491.2009.02727.x.

Levine, M. – Rumsey, SC. – Daruwala, R. – Park, J.B. – Wang, Y. (1999): Criteria and Recommendations for Vitamin C Intake. JAMA

Lugasi, A. – Blázovics, A. – Dworschk, E. – Fehér, J. (1997): A vörösbor cardioprotectiv hatásáról az irodalmi adatok tükrében. Orvosi hetilap. 138. 11. 673-678.o.

Mádi, M. (2013): Szőlőmag keverőmalmi őrlése. 4-11. o. Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet.

Nogales-Bueno, J. – Baca-Bocanegra, B. – Heredia, F.J. – Hernández-Hierro, J.M. (2020): Phenolic compounds extraction in enzymatic macerations of grape skins identifies as low-level extractable total anthocyanin content. Journal of Food Science. 85. 2. DOI: 10.1111/1750-3841.15006.

Rábai, M. – Tóth, A. – Kenyeres, P. – Márk, L. – Márton, Zs. – Juricskay, I. – Sümegi, B. – Tóth, K. (2009): Vörösbor és alkoholmentes vörösborkivonat kedvező in vitro heamorheológiai hatásai. Érbetegségek. 2. 45-52.o.

RDA – Ajánlott Napi Tápanyagbevitel: http://www.multivitaminok.com/alapveto-informaciok/rda/

Singh, N. – Singh, I.S. (2018): Food Nutrition, Science and Technology. Woodhead Publishing, India, 148-149. p.